Page banner image

Yhdistyksen säännöt

Sisältö päivitetty: 24.11.2024 klo 12.32

1 § Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Luuppi ry. Näissä säännöissä siitä käytetään myöhemmin nimitystä "yhdistys". Yhdistyksen kotipaikka on Tampere. Yhdistyksen virallinen kieli on suomi.

2 § Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoitus on toimia Tampereen yliopiston matematiikan, tilastollisen data-analyysin ja tietojenkäsittelytieteiden sekä näiden alojen kansainvälisten tutkinto-ohjelmien opiskelijoiden etujärjestönä, edistää ja tukea näiden alojen opiskelua Tampereen yliopistossa sekä edistää työllistymisen yleisiä edellytyksiä edellä luetelluilla aloilla.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, esitelmä-ja keskustelutilaisuuksia sekä ekskursioita, mahdollistaa vertaistuen opinnoissa, suosittaa opiskelijajäseniä yliopiston hallintoelimiin sekä pyrkii ylläpitämään hyviä suhteita Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan henkilökuntaan. Lisäksi yhdistys voi harjoittaa tutkimus-, tiedotus-, julkaisu- sekä virkistystoimintaa.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, hankkia omistukseensa tai hallintaansa toimintansa kannalta tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta, välittää ja myydä opiskeluun ja harrastustoimintaan liittyviä materiaaleja, kuten opiskeluvälineitä, oppikirjoja ja haalarimerkkejä, järjestää huvitilaisuuksia, rahankeräyksiä ja arpajaisia asianmukaisilla luvilla sekä harjoittaa yhdistyslain 5 §:n mukaista taloudellista toimintaa tarkoituksensa toteuttamiseksi, mutta ei voi hankkia taloudellista etua tai ansiota toimintaansa osallistuville jäsenille.

3 § Jäseneksi liittyminen

Varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan opiskelija, jolla on opiskeluoikeus jossain seuraavista filosofian maisterin tutkintoon (FM) johtavista koulutuksista:

  • Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin tutkinto-ohjelma
  • Tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelma
  • Edellä mainittujen alojen kansainväliset tutkinto-ohjelmat

Yhdistyksen kannatusjäseneksi voidaan yhdistyksen hallituksen päätöksellä hyväksyä yksityinen henkilö, joka osoittaa erityistä kiinnostusta yhdistyksen toimintaan, matematiikkaa, tilastollista data-analyysiä tai tietojenkäsittelytieteitä kohtaan, sekä oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö, joka haluaa toimia yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseksi. Kannatusjäsenellä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa eikä häntä voi valita yhdistyksen hallitukseen eikä luottamustehtäviin.

Kunniajäsenekseen yhdistys voi kutsua yhdistyksen toimintaa ansiokkaasti edistäneen henkilön. Ehdotuksen kunniajäseneksi kutsumisesta voi tehdä yhdistyksen varsinainen jäsen. Ehdotuksen hyväksyminen vaatii hallituksen yksimielisen päätöksen. Kunniajäsenellä on äänioikeus yhdistyksen kokouksissa.

4 § Jäsenen velvollisuudet

Yhdistyksen varsinainen jäsen suorittaa jäsenmaksun joko kertaluontoisesti (ainaisjäsenmaksu) tai vuosimaksuna (vuosijäsenmaksu). Kannatusjäsen suorittaa jäsenmaksun vuosimaksuna. Kunniajäsen ei suorita jäsenmaksua.

Yhdistyksen varsinaiselta jäseneltä ja kannatusjäseneltä vaaditaan vuosittain osoitteenilmoitus, joka tulee suorittaa 1.9. - 30.11. välisenä aikana.

5 § Päätösvalta

Yhdistyksen päätäntävaltaa käyttää yhdistyksen kokous ja toimeenpanovaltaa yhdistyksen hallitus.

6 § Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokouksia ovat vuosikokous, tilikokous ja ylimääräiset kokoukset. Yhdistys kokoontuu vuosikokoukseen 1.11. - 14.12. välisenä aikana ja tilikokoukseen 11.1. - 30.4. välisenä aikana. Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle yhdistyksen hallitus.

7 § Vuosikokous ja tilikokous

Vuosikokouksessa valitaan seuraavalle toimikaudelle hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja muut hallituksen jäsenet. Vuosikokouksessa hyväksytään seuraavalle toimikaudelle talousarvio ja toimintasuunnitelma. Lisäksi valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja näille henkilökohtaiset varahenkilöt seuraavalle yhdistyksen tili- ja toimikaudelle sekä määrätään vuosi- ja ainaisjäsenmaksun suuruus.

Tilikokouksessa käsitellään edellisen toimikauden toimintakertomus sekä tilinpäätös ja toiminnantarkastajien lausunto, vahvistetaan tilinpäätös ja käsitellään tili- ja vastuuvapauden myöntäminen tili- ja vastuuvelvollisille.

8 § Tili- ja toimikausi sekä toiminnantarkastus

Yhdistyksen tili- ja toimikausi kestää tammikuun 1. päivästä seuraavan joulukuun 31. päivään.

Yhdistyksen hallintoa ja taloutta valvoo kaksi (2) toiminnantarkastajaa. Toiminnantarkastajien toimikausi on yhdistyksen tili- ja toimikausi. Yhdistyksen hallintoon ja kirjanpitoon liittyvät asiakirjat on toimitettava toiminnantarkastajille tarkastettaviksi viimeistään kolmekymmentä (30) vuorokautta ennen tilikokousta tai toiminnantarkastajien sitä pyytäessä. Toiminnantarkastajien tulee toimittaa toiminnantarkastuskertomus ja siihen liittyvät asiakirjat yhdistyksen hallitukselle viimeistään seitsemän (7) vuorokautta ennen tilikokousta.

9 § Ylimääräiset kokoukset

Yhdistys kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen, mikäli yhdistyksen hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai kun yksi kymmenesosa (1/10) tai vähintään kolmekymmentä (30) yhdistyksen äänioikeutettua jäsentä sitä kirjallisesti hallitukselle esittämäänsä tarkoitukseen vaatii. Yhdistyksen kokous on tällöin kutsuttava koolle neljäntoista (14) vuorokauden kuluessa vaatimuksen jättämisestä hallitukselle.

10 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Kutsu yhdistyksen kokoukseen on julkaistava vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta sähköpostitse jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen tai yhdistyksen verkkosivujen etusivulla.

Mikäli kokouksessa käsitellään yhdistyksen purkamista, hallitukselle tai sen jäsenelle esitettyä epäluottamuslausetta, sääntöjen muuttamista, hallituksen täydentämistä tai erottamista, hallituksen jäsenen erottamista hallituksesta, kiinteistön luovuttamista tai kiinnittämistä tai huomattavaa muuta omaisuuden luovuttamista, on tästä mainittava kokouskutsun yhteydessä olevassa esityslistassa.

Yhdistyksen kokousta ei kuitenkaan voida kutsua koolle eikä pitää 1.6. - 25.8. eikä 15.12. - 10.1.

11 § Päätöksentekojärjestys

Äänioikeus yhdistyksen kokouksessa on jokaisella yhdistyksen varsinaisella jäsenellä sekä kunniajäsenellä. Äänestyksessä jokaisella äänioikeutetulla on yksi ääni. Valtakirjalla ei saa äänestää.

Päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yksinkertainen enemmistö annetuista äänistä, paitsi milloin käsitellään yhdistyksen purkamista tai sääntöjen muuttamista, jolloin tarvitaan kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä, tai käsitellään hallituksen tai hallituksen jäsenen erottamista, jolloin tarvitaan kaksi kolmasosaa (2/3) annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan muussa kuin henkilövaalissa puheenjohtajan ääni ratkaisee. Äänten mennessä tasan henkilövaalissa ratkaisee yhdistyksen kokouksen määrittelemä arpa.

Annettujen äänten lukumäärää laskettaessa ei oteta huomioon äänioikeutettuja, jotka eivät ole äänestäneet, koska eivät ole saapuneet kokoukseen, tai jotka eivät ole halunneet äänestää, eikä äänestyslippuja, jotka on jätetty tyhjäksi tai jotka on hylätty.

12 § Pöytäkirjat

Yhdistyksen kokouksista sekä hallituksen kokouksista on pidettävä päätöspöytäkirjaa, jonka allekirjoittavat kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri. Yhdistyksen kokouksen pöytäkirjan tarkastavat kokouksen valitsemat pöytäkirjantarkastajat ja hallituksen kokouksen pöytäkirjan tarkastaa hallitus itse.

13 § Hallituksen kokoonpano ja valinta

Yhdistyksen hallituksen muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja sekä kolmesta kahdeksaan (3-8) muuta jäsentä, jotka valitaan henkilövaalilla. Hallituksen jäsenten on oltava yhdistyksen varsinaisia jäseniä. Hallituksen jäsenet valitsee vuosikokous seuraavanlaisella tavalla:

  1. valitaan puheenjohtaja
  2. valitaan rahastonhoitaja
  3. valitaan varapuheenjohtaja
  4. valitaan sihteeri
  5. valitaan muut hallituksen jäsenet.

Vaalissa jokainen äänioikeutettu saa äänestää enintään niin montaa ehdokastakuin on täytettäviä hallituspaikkoja.

Hallituksen jäsen voi erota kesken toimikauden ilmoittamalla asiasta kirjallisesti hallitukselle taikka yhdistyksen kokouksessa. Hallituksen jäsenen ero astuu voimaan välittömästi ilmoituksesta. Hallituksesta eronneen tilalle voidaan yhdistyksen kokouksessa valita uusi jäsen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouskutsussa on tällöin mainittava asiasta.

14 § Hallituksen tehtävä

Hallituksen tehtävänäon johtaa yhdistyksen toimintaa ja hoitaa sen taloutta ja omaisuutta. Hallitus valmistelee yhdistyksen kokouksissa esille tulevat asiat ja toimeenpanee niissä tehdyt päätökset. Hallituksen tehtävänä on laatia ehdotus toimintakertomukseksi ja tilinpäätökseksi sekä toimintasuunnitelmaksi ja talousarvioksi. Hallitus on vastuussa toiminnastaan yhdistyksen kokoukselle.

15 § Hallituksen kokoukset

Hallituksen kokouksen kutsuu koolle puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Hallituksen kokous on päätösvaltainen, jos vähintään puolet hallituksen jäsenistä mukaan lukien puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja on läsnä. Jos hallituksen kokouksen äänestyksessä äänet menevät tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee, lukuun ottamatta henkilövaaleja, joissa äänten mennessä tasan ratkaisee hallituksen määrittelemä arpa.

16 § Toimikunnat ja -henkilöt

Hallitus nimeää toimikunnat harkitsemiinsa tehtäviin ja voi halutessaan palkata tai nimetä yhdistykselle toimihenkilöitä.

17 § Jäsenen eroaminen

Yhdistyksen jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Erotessaan jäsenen tulee maksaa mahdolliset näiden sääntöjen mukaiset maksunsa, joita hänellä on yhdistykselle sekä luovuttaa yhdistykselle kuuluva omaisuus.

18 § Jäsenen erottaminen

Hallitus voi erottaa jäsenen, joka on tuottanut yhdistykselle vahinkoa tai laiminlyönyt osoitteenilmoittamisvelvollisuutensa tai jäsenmaksunsa maksamisen. Jäsen katsotaan eronneeksi mikäli hän laiminlyö jäsenmaksunsa maksamisen yhden vuoden ajalta. Ennen päätöksen tekemistä asianomaiselle jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa paitsi kun erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen. Erotettu voi saattaa päätöksen yhdistyksen kokouksen ratkaistavaksi sille osoitetulla valituskirjelmällä, joka on jätettävä hallitukselle kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa hallituksen päätöksen tiedoksi saattamisesta. Yhdistyksen kokouksen päätös on lopullinen. Erotetun jäsenen on luovutettava yhdistykselle kuuluva omaisuus.

19 § Kurinpitotoimet

Yhdistyksen jäsenelle voidaan kohdistaa kurinpitotoimia, mikäli tämä on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä, vakavasti tai toistuvasti rikkoo yhdistyksen hyväksymiä turvallisemman tilan periaatteita yhdistyksen toiminnassa tai rikkoo voimassa olevia yhdistyksen sääntöjä tai määräyksiä joita yhdistyksen sääntöjen nojalla annetaan. Päätösvalta kurinpitotoimien käyttämisessä on yhdistyksen hallituksella. Kurinpitotoimina voidaan käyttää varoituksia, jäsenpalvelujen epäämistä määräajaksi sekä porttikieltoa yhdistyksen tiloihin ja tapahtumiin tai jäsenen erottamista.

20 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta hallituksen keskuudestaan valitsemaa henkilöä, aina kaksi yhdessä. Kuitenkin siten, että toinen nimenkirjoittajista on joko puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.

21 § Ohjesäännöt

Yhdistyksellä on perinneohjesääntö, jossa säädellään yhdistyksen perinteistä.

Yhdistyksellä on kurinpito-ohjesääntö, jossa on määritelty miten yhdistyksen hallitus voi kurinpitotoimia päätöksellään käyttää.

Yhdistyksellä on yhdenvertaisuussuunnitelma ja turvallisemman tilan periaatteet, joilla edistetään yhdenvertaisuuden toteutumista yhdistyksen toiminnassa.

Näiden muuttamisesta päättää yhdistyksen kokous yksinkertaisella enemmistöllä.

22 § Yhdistyksen purkaminen

Yhdistyksen purkautuessa sen varat luovutetaan Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnalle sen opiskelijoille tarkoitettujen ohjelmistojen ja laitteistojen hankintaa varten.

23 § Muut määräykset

Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

Muilta osin toiminnassa noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain säännöksiä.

Yhteistyössä