News banner
Luupin TEK-vastaava | Luuppi TEK representative8.10.2024 klo 11.59

Oletko kuullut TEKistä?!

Sisältö päivitetty: 8.10.2024 klo 12.45

Jäikö TEK-info väliin orientaatioviikolla? Onko omasta TEK-infostasi jo aikaa? Tässä artikkelissa on koottu tiivis infopläjäys TEKistä, TEKin tarjoamista eduista ja mm. vinkkejä siitä, mitä huomioida tai mistä saada jeesiä, kun suuntaat kohti ensimmäistä työpaikkaasi!

TEK – Tekniikan Akateemiset

”Rakennamme parempaa työelämää ja kestävämpää maailmaa.”

TEK on tietojenkäsittelytieteiden, matemaatikkojen, tilastotieteen, diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja vastaavan tekniikan tai luonnontieteen yliopistokoulutuksen saaneiden etu- ja palvelujärjestö. Noin 80 000 jäsenellään TEK on yksi Akavan ja Suomen suurimmista ammattijärjestöistä. Jäsenistä runsaat 20 000 on tekniikan alojen opiskelijoita.

Heti alkuun etsityimmät linkit:

Liity ilmaiseksi opiskelijajäseneksi | TEK opiskelijoille | Työkirja | Telegramin infokanava

Miksi TEK?

”Miksi en liittyisi?” kysyi fuksi orientaatioviikolla.

Suomen hallituksen kaavailemien työelämämuutosten myötä ammattijärjestön jäsenyys on yhä relevantimpi. Yhteiskunnassa ei ole ketään toista tahoa, joka...

  • Neuvottelee työehtosopimuksia ja tukee paikallisten sopimusten neuvotteluissa
  • Pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön palkansaajien oikeuksien ja etujen kannalta
  • Tarjoaa kattavia palveluita ja etuja urasi tueksi jo opiskeluista asti

TEK tekee aktiivisesti töitä sen eteen, että työelämä olisi reilu ja turvallinen jokaiselle. TEK vaikuttaa mm. työehtoihin, joilla on keskeinen rooli siinä, onko meillä tulevaisuudessa varaa, aikaa ja energiaa perheelle, ystäville, harrastuksille, läheisille sekä muulle työn ulkopuoliselle elämälle. TEK tutkii ja edistää myös muita merkityksellisiä asioita, kuten opiskelijoiden jaksamista, neuromoninaisuutta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. TEK myös pyrkii aktiivisesti olemaan mukana ja näkymään opiskelijoiden arjessa, esimerkiksi bannerin kuva on syksyn varaslähdöstä!

Mitä etuja TEK tarjoaa jäsenistölle?

"Siis eikö mun opiskelijana pidä maksaa näistä mitään?" - Oot oikeessa, ei pidä!

TEKin ilmainen opiskelijajäsenyys tuo mukanaan paljon myös erilaisia etuja, joista en edes yritä luetella kaikkia. Tässä muutamia nostoja:

  • Erilaisia tapahtumia, valmennuksia ja podcasteja - puhujina ollut mm. Jukka Jalonen ja TerapeuttiVille
  • Tekniikka&Talous sekä Talouselämä-lehdet diginä, sekä TEK-lehti
  • Vakuutusedut Pohjolasta ja TEKin jäsenistölleen ottama oikeus- ja vastuuturvavakuutus
  • Danske Bankin edut luottokorttiin, säännölliseen rahastosäästämiseen ja osakesäästötiliin, tai opintolainan ilman avaus-, korotus- ja nostopalkkioita, sekä 0% marginaalilla!
  • Member+ jäsenedut – Vähän kuin Frankin opiskelijaedut!
  • Työkaluja ja ohjeita työnhakuun

Kattavan listauksen saat, kun suuntaat TEKin sivuille tek.fi/opiskelijat

TEK Lounge – TEKkiläisten oma olohuone, toimisto tai opiskelunurkka.

”Onko Luupin toimistolta kahvi loppu? Tarvitsetko työskentelytilaa, taukoa luentojen välissä tai tilaa, jossa juhlia valmistumista?” – Suuntaa Kampusareenalle TEK Loungeen!

Hold! Stop! Älä kuitenkaan ihan vielä, koska Hervannan TEK Lounge on tällä hetkellä vielä remontissa. Remontti valmistuu syksyn aikana. Seuraathan TEKin tiedotusta, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon, kun Lounge on jälleen auki jäsenistölle.

Tampereen uudesta Loungesta löytyy kokoustiloja, työskentelypisteitä, tilaa, jossa hengata ja ilmaista kahvia TEKin jäsenistölle! (Jäsenyyttä ei oikeasti tarkasteta). Tilaa voi käyttää päivisin oleskeluun tai opiskeluun, ja Loungessa olevia neukkareita voi varata ilmaiseksi. Lisäksi koko tilan voi varata itselleen käyttöön ilta-aikaan, esimerkiksi valmistuaisjuhlia, lätkän kisakatsomoa, hengailuiltaa tai muuta tapahtumaa varten.

Löydät lisätietoa tek.fi/lounge

Miten saan ilmaisen TEKin opiskelijajäsenyyden?

”Saako TEKin jäsenyydestä ilmaisia ämpäreitä?” - Ei, mutta senkin edestä edunvalvontaa ja ämpärin tilalle ilmainen TEK-vyö!

Lyhyt ja ytimekäs vastaus: tek.fi/liityopiskelija

Muista napata liittymisen jälkeen pähee TEK-vyö haalareihisi, joko Luupin toimistolta tai TEK Loungesta! Muistathan että voit myös kuulua useampaan ammattijärjestöön samanaikaisesti!

KUN SUUNTAAT TÖIHIN

Tässä on vielä lyhyet infot vanhemmille Luuppilaisille, erityisesti siihen ajanhetkeen kun alat pohtimaan kesätöitä tai oman alan töitä!

TEKin Työkirja - Opas työnhakuun ja urasuunnitteluun

”Onks tää sellanen puuhakirja?” - Tavallaan, mutta sieltä löytyy paljon kallisarvoisia vinkkejä työelämään!

Työkirja tarjoaa opiskelijalle ja vastavalmistuneelle näkökulmia osaamisen tunnistamiseen ja työpaikkojen löytämiseen sekä antaa vinkkejä työnhakudokumenttien kirjoittamiseen ja työhaastatteluihin valmistautumiseen. Vuoden 2024 Työkirja käsittelee myös ajankohtaisia teemoja, kuten kansainvälisyyttä ja opiskelijan hyvinvointia.

Voit noutaa TEKin työkirjan Luupin toimistolta, TEK-Loungesta, tai lukea verkossa: tek.fi/tyokirja

Alkavatko kesätyöt tai työharjoittelu? Harkitse työttömyyskassaan liittymistä!

”Niin mikä oli?” - Ihanteellisessa tilanteessa jatkat työskentelyä samassa työpaikassa, jossa suoritit harjoittelun, teit lopputyön, tai onni potkii ja löydät unelmatyöpaikan heti valmistuttua! Mutta aina ei mene kuten strömsössä ja voi valmistumisen jälkeen työpaikan löytämiseen kulua aikaa. Mikäli ehdit kerryttämään 12 kuukauden työssäoloehdon täyteen jo opintojen aikana, pääset työttömyyskassan ansiopäivärahoille, eikä sinun tarvitse sinnitellä Kelan maksamalla peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella.

”Mitä se siis tarkoittaa?” – Jos jostain syystä jäät valmistumisen jälkeen ilman työpaikkaa, olet työttömyyskassan jäsen ja kerryttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon opintojesi aikana, niin pääset kassan työttömyyspäivärahoille! TEKiläisillä kassan työttömyyspäiväraha on keskimäärin 110,80 € päivässä, kun vastaavasti Kelan maksama tuki on 37,21 € päivässä. Kuulostaa paljon paremmalta, eikös?

”Milloin työttömyyskassa on minulle ajankohtainen?” – Kassan jäsenyyttä on hyvä alkaa harkitsemaan, kun aloitat suorittamaan harjoittelua tai pääset kesätöihin – mutta ei kuitenkaan välttämättä heti kandiopintojen alussa. 12 kuukauden työssäoloehdon voi saada opintojen aikana täyteen esimerkiksi työskentelemällä kolme kuukautta kerrallaan neljänä kesänä tai tekemällä vuoden ajan osa-aikatöitä vähintään 930 euron kuukausipalkalla. Muistathan että osana opintoja voit suorittaa 10 op harjoittelua, joka vastaa noin 3,5 kuukautta vaadittavasta työssäoloehdosta – vaadithan harjoittelusta siis palkan! (Muista TEKin palkkasuositus!)

Työttömyyskassa on maksullinen 63€ vuodessa, mutta mikäli jäät työttömäksi, jo yksi työttömyyspäivä maksaa kassan vuosimaksun takaisin. Huomaathan että työssäoloehtoa kertyy vain silloin, kun olet kassan jäsen ja palkkatyössä, joten ethän jätä tätä opintojesi viimeisille kuukausille!

Lue lisää työttömyyskassasta tek.fi/tyottomyysturva

Paljon töistä tai harjoittelussa pitäisi sitten palkkaa saada?

”Työpaikkailmoituksessa kysytään palkkatoivetta, mutta mitä mää tähän kirjotan?!”

TEK määrittää vuosittain opiskelijoille harjoittelupalkkasuositukset, jotka koskevat omaan opintoalaan liittyvää työtä, esimerkiksi kesätöitä tai harjoitteluja. Esimerkiksi 2024 opintojen alkuvaiheessa, kun opintopisteitä on 0–59, palkkasuositus on 2 330 € kuukaudessa, tai vastaavasti opintojen jälkeen vastavalmistuneen palkkasuositus on 4 000–4 400 € kuukaudessa.

Katsothan viimeisimmän palkkasuosituksen osoitteesta tek.fi/palkkasuositukset

Muista myös palkkanosturi, jolla voit tarkastaa miten palkkasi pitäisi kehittyä valmistumisen jälkeen! Mikäli olet TEKin jäsen, löydät palkkanosturin osoitteesta tek.fi/palkkanosturi

Onkohan tää nyt hyvä CV? Epäselvyyksiä työsopimuksen kanssa?

”Soppari ei näytä siltä mitä sovittiin. Määräaikainen kesätyö loppui yllättäen. Esihenkilö käski mut lakaisemaan lattioita?” - Kun olet TEKin jäsen (myös opiskelijajäsen!), voit vain olla coolista ja sanoa: I need to call my lawyer.

Joskus työelämässä tulee eteen yllättäviä tilanteita, kuten työsuhteen yllättävä irtisanominen, työtehtävien radikaali muutos tai työsopimuksessa on yllättäviä vaatimuksia. Kun olet TEKin jäsen, voit tällöin kääntyä TEKin lakimiesten puoleen ilmaiseksi. Saat TEKin asiantuntijoilta myös apua pienempiin haasteisiin, kuten miten laatia näyttävä työhakemus tai CV.

Lue lisää TEKin työsuhde ja laki palveluista tek.fi/laki

Kysy meiltä lisää!

Jäikö jokin asia mietityttään, no worries! Voit olla yhteydessä matalalla kynnyksellä Luupin TEK-vastaavaan Toniin, tai Tampereella toimivaan TEKin Opiskelijayhdyshenkilöön Joeliin! Ollessasi TEKin jäsen, voit laittaa myös OmaTEKin (tek.fi) kautta yhteydenottopyyntöä TEKin palkkaneuvonnan, työsuhdeneuvonnan, uravalmennuksen tai yrittäjäneuvonnan asiantuntijoille!

Luupin TEK-yhdyshenkilö Toni Tuominen | @tontsa | tek (a) luuppi.fi

TEKin Opiskelijayhdyshenkilö Joel Tuomisto | @teekkaripoju | joel.tuomisto (a) tek.fi

TEKin somet: LinkedIn | Instagram | Telegram

Yhteistyössä