News banner
Luuppi board | Luupin hallitus26.9.2024 klo 12.29

Kannanotto tukinto-ohjelmien kampusten välisen siirron käsittelystä

Sisältö päivitetty: 26.9.2024 klo 12.29

Tämän kannanoton on kirjoittanut Luuppi ry:n hallitus edustaen Tampereen yliopiston matematiikan, tilastollisen data-analyysin ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoita. Kannanoton tarkoitus on tuoda esiin tutkinto-ohjelmiemme muuton päätöksenteossa, tiedotuksessa ja toteutuksessa ilmenneitä vakavia epäkohtia sekä ilmaista huolemme ja pettymyksemme niiden vaikutuksista opiskelijoihimme sekä ainejärjestöömme. Kannanoton lopussa kuvailemme myös vaatimuksemme jatkotoimenpiteistä.

Päätöksentekoprosessi

Matematiikan, tilastollisen data-analyysin ja tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelmien muuttoa Hervannan kampukselle on käsitelty ITC-tiedekunnassa vuosien 2021-2022 aikana, ja lopullisen päätöksen muutosta on tehnyt dekaani Jyrki Vuorinen.

Muutto toteutui TKT-tutkinto-ohjelman osalta tammikuussa 2024 ja MTT-tutkinto-ohjelman osalta syksyllä 2024. Jo 2.12.2021 tiedekuntaneuvoston kokouksen lausunnossa on kuitenkin nostettu esiin opiskelijoiden näkökulman puutteellinen huomiointi. Tarkkaa aikataulua muutolle ei myöskään annettu. Yliopistolla päätöstä on valmistellut toimitilaohjelman pohjalta oma työryhmänsä, jossa opiskelija- tai ainejärjestöedustusta ei ole ollut.

Tiedotus

Tiedotus päätöksestä sekä siihen liittyvistä aikatauluista on ollut yliopiston puolelta erittäin puutteellista. Opiskelijoille ei ole tiedotettu suoraan muuttoon liittyvästä päätöksenteosta tai sen toteutumisesta missään vaiheessa prosessia, vaan tieto on liikkunut epävarmojen huhupuheiden kautta jopa opetushenkilöstön joukossa.

Tietoa päätöksentekoprosessista on lisäksi yritetty selvittää kevään 2024 aikana lukuisilla suorilla yhteydenotoilla yliopiston eri tahoihin, mutta tietoa ei olla saatu vaan sitä on jouduttu kaivelemaan erinäisten tahojen vanhoista pöytäkirjoista. Tiedotusvastuu muutosta on siis langennut täysin opiskelijaedustajien ja -järjestöjen harteille, mikä on kohtuutonta varsinkin saatavilla olevan tiedon ollessa näin hajanaista ja epämääräistä.

Erityisesti uudet opiskelijat ovat jääneet vaille tietoa tutkinto-ohjelmiensa tulevasta sijainnista. Esimerkiksi Tampereen yliopiston verkkosivuilla tietojenkäsittelytieteiden koulutuksen esittelyssä on maaliskuussa 2023 näkynyt vielä kampuksena keskustakampus, eikä muutosta ole sivulla lainkaan tietoa (https://web.archive.org/web/20230322060900/https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/tietojenkasittelytieteiden-koulutus?navref=search--list).

Syksyllä 2023 aloittaneille ei myöskään annettu yliopistolta mitään tietoa tutkinto-ohjelmien siirtymisestä Hervannan kampukselle. Tämän vuoksi monet uudet opiskelijat ovat mm. hankkineet asuntoja keskustan ympäristöstä tietämättä, että opetus siirtyy lähitulevaisuudessa Hervannan kampukselle.

Helmikuussa 2024 Luuppi teetti jäsenistölleen kyselyn koskien heidän tietoaan muutosta. Vastaajista 73% ei ollut tietoinen tutkinto-ohjelmansa muuton tarkasta aikataulusta ja 17% ei ollut lainkaan tietoinen koko muutosta. Huomioitavaa on myös se, että tuossa vaiheessa tietojenkäsittelytieteiden opetus oli jo siirtynyt Hervannan kampukselle, eli suuri osa luuppilaisista ei edes tiennyt, että heidän tutkinto-ohjelmansa muutto oli jo tapahtunut. Kokonaisuutena viestintä muutosta on siis ollut pahasti epäonnistunutta.

Suunnittelu ja toteutus

Muuton suunnittelussa ja toteutuksessa on paljon puutteita, jotka kohdistuvat erityisesti tiloihin Hervannan kampuksella. Järjestötilojen määrä kampuksella ei ole riittävä edes nykyisille tutkinto-ohjelmille johtuen kampuksen remontista ja jo valmiiksi puutteellisesta tilakapasiteetista. Tästä johtuen Luuppi on suuren työn jälkeen vasta saamassa järjestötilan Hervannan kampukselta. Järjestötila on erittäin tarpeellinen jäsenistöllemme, erityisesti uusien opiskelijoiden aloittaessa syksyllä.

Lisäksi Hervannan kampuksen opiskelijaravintoloiden kapasiteetin riittävyys on myös nykyiselläänkin puutteellinen, mikä on nostettu esiin myös esimerkiksi toimitilaohjelman ohjausryhmän kokouksessa 4/2023. Tutkinto-ohjelmiemme muutto lisää entisestään painetta Hervannan kampuksen opiskelijaravintoloiden kapasiteetin riittävyydelle, erityisesti ottaen huomioon siirtyvien opiskelijoiden huomattavan määrän.

Vaikutukset meihin

Luuppi on Tampereen yliopiston sisäänotoltaan suurin ainejärjestö, 9,5% koko yliopiston sisäänotosta ja toimintamme on erittäin tärkeä osa erityisesti uusien opiskelijoiden ryhmäytymistä ja opintojen ohjausta. Muuton lyhyt varoitusaika, erittäin puutteellinen viestintä sekä oman järjestötilan saamisen haasteet vaikeuttavat olennaisesti järjestömme integroitumiseen Hervannan kampukselle ja sen toimintaa monilla eri osa-alueilla.

Muun muassa tapahtumien järjestäminen, orientaatioviikon ja tuutoroinnin organisoiminen, sekä poikkitieteellinen toiminta on vaikeutunut. Kampustilojen puutteellisuus ei kannusta aktiiviseen lähiopetuksessa käymiseen ja opiskelijoiden kuulematta jättäminen aiheuttaa epäluottamusta ja kiristää työilmapiiriä koulutuspoliittisessa toiminnassa.

Jatkotoimenpiteet

Täten vaadimme läpinäkyvyyttä päätösprosessiin, suunnitteluun ja toteutukseen, kuten myös mahdollisuutta vaikuttaa ja tulla kuulluksi tulevissa päätöksissä jotka vaikuttavat meihin. Myös hallinnon opiskelijaedustajia pitäisi kuulla näin isoissa asioissa.

Vaadimme myös asianmukaista ja välitöntä tiedotusta päätöksistä, sekä niiden vaikutuksista opiskelijoihin.

Allekirjoitukset

Luuppi ry


Yhteistyössä