News banner
Vivian Tuominen, Jesse Piekiäinen | LuuppiSanomien toimitus27.8.2024 klo 18.31

Hervannan kampus tutuksi

Sisältö päivitetty: 3.9.2024 klo 21.31

Onko pääsi pyörällä Hervannan kampuksella vielä kampuskierroksen jälkeenkin? Vai oletko vanhempi luuppilainen, jolle uusi kampus on vielä pääosin mysteeri? Kenties olet vain utelias tietämään, mitä kaikkea Hervannan kampus kätkee uumeniinsa?

LuuppiSanomien toimitus lähti etsimään vastauksia näihin kysymyksiin, jotta sinun ei tarvitsisi harhailla eksyneenä vielä kenties vieraalla kampuksella.

Hypätäänpä siis ratikkaan, jolla saavumme Hervannan Duolle!

LuuppiSanomat Hervantakierros(6).png

Etunurtsi

Hervannan valtaväylän alittaessa saavumme kampukselle ja edessämme aukeaa Etunurtsi - jokaisen hervantalaisen opiskelijan lempihengailupaikka etenkin wapun aikaan. Spottaamme myös kaksi hervantalaista taideteosta: Aallonmurtajan ja Obeliskin.

photo_2024-08-26_17-41-16.jpg
Kampukselle saapuessa voit nähdä korkean peilimäisen monumentin - Obeliskin.

Tietotalo

Alikulkutunnelilta suuntaamme sisään ensimmäiseen rakennukseen - Tietotaloon. Sisään astuessa eteen avautuu kampuksen pääkäytävä, jota pitkin pääsee kiertämään sisäteitse koko kampuksen rakennuksesta toiseen siirtyen. Hervannan kampuksen remontit toki voivat välillä sekoittaa kulkemista kampuksella.

Tietotalosta löytyy monia opetus- ja toimistotiloja erityisesti juuri tietojenkäsittelytieteiden ja matematiikan osalta. 1. kerroksesta löytyy kahvila Bitti sekä ravintola Hertsi. Lisäksi Tietotalon 2. kerroksessa on yksi Hervannan kampuksen EXAM-tiloista, sekä telakallinen mikroluokka, jossa voit yhdistää oman kannettavan tietokoneesi luokasta löytyviin työpisteisiin.

Tietotalon kellarista aivan Kampusareenan ja Sähkötalon nurkalta löytyy myös Tietoteekkarikilta TiTen kiltahuone huoneesta TA015, sekä samaiselta käytävältä TT-kameroiden kerhohuone, josta kerhon jäsenistö voi vuokrata kalustoa valokuvaamiseen.

photo_8_2024-06-18_12-40-14.jpg
Näkymä Tietotalon toisesta kerroksesta Hervannan valtaväylän puoleiselle ovelle päin.
photo_3_2024-08-26_17-47-54.jpg
Tietotalon 2. kerroksesta löytyy telakallinen mikroluokka.
photo_26_2024-06-18_12-40-14.jpg
Ravintola Hertsi sijaitsee Tietotalon 1. kerroksessa.
photo_23_2024-06-18_12-40-14.jpg
Hertsiä vastapäätä löytyy Tietotalon info, sekä Cafe Bitti.
photo_1_2024-08-26_17-47-54.jpg
TiTen kiltahuoneeseen pääsee Cafe Bitin takaa löytyvän käytävän lasiovesta kulkemalla portaat alas. Käytävästä löytyy myös WC:t.

Sähkötalo

Pääkäytävää eteenpäin suunnatessamme saavumme seuraavaksi Sähkötaloon. Sähkötalon aulassa pidetään erilaisia tapahtumia, joiden aikaan aula täyttyy yritysten tai järjestöjen ständeistä.

Sähkötalon alakerrasta löytyy Fablab, jossa voi askarrella kaikkea painatetuista mukeista 3D-tulosteisiin. Ennen tilan käyttöä sinun tulee rekisteröityä Fablabin käyttäjäksi, ja laitteet tulee varata etukäteen Resource Bookerista. Huomaathan, että CNC-jyrsinten, SLA-tulostimien ja brodeerauskoneen käyttö vaatii lyhyen koulutuksen. Muita laitteita voi käyttää ilman koulutusta, mutta apua voi aina kysyä Fablabin ohjaajilta.

Sähkötalon kellarissa eli Skellarissa sijaitsee useita kiltahuoneita mukaan lukien Hiukkasen kiltahuone huoneessa SA025. Sähkötalosta on pääsy sekä Rakennustaloon että Kampusareenalle, joista jälkimmäiselle koukkaamme seuraavaksi.

20240206_104522.jpg
Tietotalon alakerrassa sijaitsee Fablab, josta löyty mm. 3D-tulostimia, laserleikkureita, siirtokuvatulostin, sekä brodeeraus- ja ompelukoneita.
20240206_104919.jpg
Sähkötalon aulasta löyty paitsi tuni-keinut mutta joidenkin tapahtumien aikaan aula täyttyy ständeistä.

Kampusareena

2015 valmistunut Kampusareena sijaitsee keskellä Hervannan kampusta. Kampusareenaa pidetään yliopiston ja yritysten kohtaamispaikkana, ja sen tiloista n. 40 % on yritysten käytössä. Mainittakoon, että Kampusareenan katolle on asennettuna 560 aurinkopaneelia ja osa ilmanvaihdosta toimii aurinkoenergialla.

Kampusareenan alimmassa kerroksessa sijaitsee Hervannan kampuksen kirjasto, josta löytyy mm. varattavia ryhmätyötiloja, 3D-tulostimia, sekä Virtual Reality Room, jossa voi käyttää varattavia HTC Vive VR -laseja. Nälän yllättäessä opiskelupäivän keskellä voi suunnata kirjaston opiskelijakeittiöön lämmittämää ruokaa.

Kirjaston opiskelutiloja on jaettu sen mukaan, millaista ja kuinka äänekästä työskentelyä niissä on suotavaa tehdä. Esimerkiksi hiljaisimmassa lukutilassa - Litiumissa - läppärien ja puhelimen käyttö on kielletty.

Kampusareenan 1. kerroksessa sijaitsee info, sekä pian sinne aukeaa TEK lounge, jossa TEKin jäsenet voivat hengailla ja juoda kahvia. Kampusareenan 2. kerroksessa sijaitsee ravintola Reaktori, josta on näkymä suoraan Etunurtsille, sekä Kampusareenan auditorio. Kampusareenan yläkerroksissa sijaitsee myös yritysten toimipisteitä.

20240206_110744.jpg
Hervannan kampuksen kirjasto sijaitsee Kampusareenan 0. kerroksessa.
20240206_110852.jpg
Kampusareenan 2. kerroksessa sijaitsee ravintola Reaktori, sekä Atomi Cafe.
photo_4_2024-08-26_17-47-54.jpg
Reaktorin läheltä löytyy Kampusareenan auditorio.
photo_6_2024-08-26_17-47-54.jpg
TEK lounge aukeaa Kampusareenan 0. kerrokseen.

Rakennustalo

Rakennustalossa sijaitsee erityisesti Arkkitehtuurin yksikön tiloja. Rakennustalon ala-aulassa voi pistäytyä tutustumassa Teekkarimuseoon, jossa esitellään teekkarikulttuuria vuosien varrelta säilöttyjen esineiden avulla.

Rakennustalosta on myös yhteys hissillä tai portaita pitkin maan alle väestönsuojaan eli tuttavallisemmin Bommariin. Bommarista löytyy sekä erilaisia liikuntapaikkoja, kuten sählykenttiä, tatami, kiipeilyseinä, miniskeittiramppi, lyöntiseinä, sekä suksien voitelupiste. Lisäksi Bommarissa järjestetään opiskelijatapahtumia aina sitseistä sillikseen.

Toinen sisäänkäynti, Bommarin liuska, sijaitsee takaparkilla Päärakennuksen takana, aivan beach volley -kentän vieressä. Opiskelijatapahtumiin kuljetaan usein liuskan kautta mutta tämä kannattaa tarkistaa tapahtumakuvauksesta.

20240206_114850.jpg
Bommariin pääsee Rakennustalon yläaulasta kuvassa näkyvän oven takaa löytyvällä hissillä tai portaita.
20240206_114409.jpg
Bommarissa järjestetään tapahtumia mutta sieltä löytyy myös erilaisia liikuntatiloja.
20240206_113614.jpg
Toinen Bommarin sisäänkäynti sijaitsee kampuksen takana vastapäätä Beach volley -kenttiä.
20240206_114030.jpg
Rakennustalossa sijaitsevan Teekkarimuseon tarkoitus on säilyttää ja esitellä tamperelaisen teekkarikulttuurin kulmakiviä.

Päärakennus

Hervannan kampuksen päärakennus sijaitsee Kampusareenan takana, ja sinne pääsee sekä Rakennustalosta että Kampusareenalta sisäteitse tai ulkokautta päärakennuksen pääovelta. Päärakennuksen ensimmäisestä kerroksesta löytyy info, sekä suoraan pääovia vastapäätä lasiovien takaa aukeaa Kielikeskuksen tilat. Kielikeskuksesta löytyy luokkia, jotka ovat vapaassa käytössä varausten ulkopuolella. Kielikeskuksen perältä löytyy Tupakeittiö, jossa voi laittaa ruokaa tilan ollessa vapaa tai varata tilan tapahtumaa varten.

Hervannan kampuksen päärakennus sijaitsee Kampusareenan takana, ja sinne pääsee sekä Rakennustalosta että Kampusareenalta sisäteitse tai ulkokautta päärakennuksen pääovelta. Päärakennuksen ensimmäisestä kerroksesta löytyy info, sekä suoraan pääovia vastapäätä lasiovien takaa aukeaa Kielikeskuksen tilat. Kielikeskuksesta löytyy luokkia, jotka ovat vapaassa käytössä varausten ulkopuolella. Kielikeskuksen perältä löytyy Tupakeittiö, jossa voi laittaa ruokaa tai tilan voi varata esimerkiksi opiskelijatapahtumaa varten.

Päärakennuksen 2. kerroksesta löytyy TREY:n palvelutiski. Kulkuohjeet päärakennuksen pääovelta palvelutiskille löydät tältä videolta. Päärakennuksen toisessa kerroksesta kielikeskuksen puolelta löytyy myös erilaisia opiskelutiloja, kuten rauhallisia opiskeluun tarkoitettuja chat box -lasikoppeja, joita ei pysty erikseen varaamaan.

photo_19_2024-06-18_12-40-14.jpg
Päärakennuksen pääovi sijaitsee Kampusareenan takana.
20240206_105519.jpg
Kielikeskuksen takaosasta löytyy Tupakeittiö.
20240206_105231.jpg
TREY:n palvelutiski sijaitsee Päärakennuksen toisessa kerroksessa.
20240206_105402.jpg
Päärakennuksen toisesta kerroksesta löytyy opiskelutiloja.

Festia

Päärakennuksesta matka jatkuu Festiaan ja samalla voimme ihastella käytävän seinään maalattua Tampereen teekkarien ja teknillisen yliopiston historiaa. Festian pääaulan yhteydessä sijaitsee Iso sali, jossa järjestetään monia isompia tilaisuuksia ja opiskelijatapahtumia, kuten wappuviikot aloittava Tampin paljastus.

Festiassa sijaitsee myös Luupin, sekä Energiamurroksen ja Robotiikan kiltojen yhteinen toimisto huoneessa FA108.

20240206_111856.jpg
Kuvassa Festian Iso Sali TREY:n Järjestöstartissa.
photo_2024-08-17_13-11-48.jpg
Luupin Hervannan toimistolle pääsee Tietotalon aulasta nousemalla yhden kerroksen portaita. Vaihtoehtoisesti portaiden takaa löytyy hissi.
photo_2024-08-17_13-11-48 (2).jpg
Luupin tuleva Hervannan toimisto sijaitsee vastapäätä Festian Ison Salin parvelle johtavaa siltaa.

Konetalo

Vuonna 1974 valmistunut Konetalo on kampuksen rakennuksista vanhin ja sen kerrotaan valmistuneen kirjaimellisesti keskelle marjametsää kun Hervannan lähiöalue oli alkanut vasta hiljalleen muodostua. Konetalosta löytyy ravintola Newton, sekä kahvila Konehuone, josta saa siipiä opiskelija hintaan perjantaisin.

Ensimmäisen kerroksen luentosalien K1702 ja K1703 välistä löytyy ovi Kiltakäytävään, jossa sijaitsee mm. Tietojohtajakilta Man@gerin kiltahuone. Konetalon kellarista löytyy myös vuokrattavissa oleva saunatila.

Konetalon kupeesta löytyy myös YTHS:n Suunterveyden palvelut ja itsepalvelupiste. Muut YTHS:n palvelut sijaitsevat Tullin toimipisteessä samassa rakennuksessa S-market pendoliinon kanssa.

Konetalon pyöräkatoksen edessä vastapäätä Kampusareenaa sijaitsee Ikuisen teekkarin muistomerkki. Ikiteekkari on teekkari, joka ”on katsonut tarpeelliseksi pätevöityä tieteenharjoittajana niin syvällisesti, ettei ole ehtinyt tai muistanut valmistua diplomi-insinööriksi”. Ikuisen teekkarin muistomerkki löytyy myös Lappeenrannasta ja Turusta.

photo_35_2024-06-18_12-40-14.jpg
Konehuoneessa sijaitsee Cafe Konehuone.
newton.jpg
Konehuoneen alakerrassa sijaitsee Juveneksen ravintola Newton.
photo_2024-08-26_17-41-07.jpg
Konetalon edestä löytyy Ikuisen teekkarin muistomerkki, sekä katoksellinen pyöräparkki.

Hervannan rakennukset faktoina

  • Kampusareena: Valmistunut 2015.
  • Tietotalo: Valmistunut 2001.
  • Sähkötalo: Valmistunut 1978, laajennettu 2002. Peruskorjaus ja laajennusosan rakentaminen käynnissä.
  • Rakennustalo: valmistunut 1984, oppimisympäristöjä uusittu 2013.
  • Päärakennus: valmistunut 1983, laajennettu 2006, remontoitu 2017
  • Festia: valmistunut 1995. Rakennuksesta luovutaan todennäköisesti vuoden 2025 aikana, mutta juhlasali ja rakennusten väliset kulkukäytävät säilyvät yliopistolla.
  • Tamppi Areena: valmistunut 2002, laajennettu 2013.
  • Konetalo: valmistunut 1973, kampuksen vanhin rakennus.

Kuinka löydän luentosalin tai muun tilan Hervannan kampuksella?

Hervannan kampuksen tilat on numeroitu rakennusten, niiden osien ja kerrosten perusteella. Ensimmäinen kirjain huonenumerossa tarkoittaa rakennusta seuraavasti: T = tietotalo, S = sähkötalo, R = rakennustalo, P = päärakennus, F = festia, K = konetalo ja A = Kampusareena.

Huonenumeron toinen kirjain viittaa rakennuksen osaan tai siipeen, ja ensimmäinen numero kerrokseen. Esimerkiksi luentosali TB109 on Tietotalon B-osan 1. Kerroksessa.

Kulkuoikeudet Hervannan kampuksella

Hervannan kampuksen yksi plussia on 24/7 kulkuoikeudet yleisissä tiloissa opiskelijakortilla. Kulkuoikeudet täytyy jokaisen opiskelijan käydä pyytämässä kampuksen infotiskiltä. Helpoiten tämä onnistuu Kampusareenan ensimmäisen kerroksen infotiskillä. Saat samalla nelinumeroisen koodin, jota tarvitset rakennusten ovien ollessa lukittuna. Näytä ensin opiskelijakorttia ovessa tai sen vieressä olevaan lukijaan ja näpyttele sitten koodi.

Lisätietoa kiinteistöjen ja infojen aukioloajoista löydät täältä.

Kuinka varaan tentin tai opiskelutilan Hervannan kampukselta?

Hervannan kampuksella varattavia ryhmätyötiloja löytyy Tietotalosta, sekä Kampusareenan kirjastosta. Varaukset voi tehdä Resource bookerista.

Opiskeluun tarkoitettavia tiloja löytyy kuitenkin ympäri kampusta. Erityisesti kirjaston, sekä päärakennuksen kielikeskuksen tilat ovat monen opiskelijan suosiossa.

Sähköisiä tenttitiloja löytyy Päärakennuksesta (PC230), Tietotalosta (TA203), Sähkötalolta (SC103), Konetalolta (K2113), sekä Kampusareenalta (A218, saavutettava tenttitila).


Jutun kuvat: Vivian Tuominen


Yhteistyössä